Zakończenie dotychczasowej działalności w formie kwartalnej

Drodzy Czytelnicy,

z dniem 1 stycznia 2022 roku kończymy wydawanie Kwartalnika Chemicznego: Prawo i Wiedza w formie kwartalnej. Dotyczy to zarówno prenumeraty elektronicznej, jak i drukowanej. Niebawem dostępna będzie możliwość zakupu wydań archiwalnych w wersji drukowanej oraz elektronicznej.

Zespół redakcyjny
Kwartalnik Chemiczny: Prawo i Wiedza

środa, 11 kwiecień 2018 09:27

Kontrola mikrobiologiczna obszaru produkcji kosmetyków – najczęściej popełniane błędy

Napisane przez Sylwia Stokowska


Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Od lipca 2013 r. wszystkie firmy są zobligowane do funkcjonowania zgodnie z wymaganiami normy zharmonizowanej z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z 30 listopada 2009 r. dotyczącym produktów kosmetycznych, czyli EN ISO 22716 Kosmetyki Dobre Praktyki Produkcji (GMP). Również od tej daty nie znajdziemy (przynajmniej teoretycznie) na rynku firmy kosmetycznej, która nie wdrożyła tych wymagań.

Kolejnym zadaniem, przed którym ostatnio stanęli producenci, jest ustanowienie wymagań mikrobiologicznych obszaru produkcyjnego. Z tym wyzwaniem każda firma musi sobie poradzić indywidualnie, gdyż do chwili obecnej nie ma żadnych wytycznych prawnych.

Źródłami zanieczyszczeń obszaru produkcji mogą być:

  • woda (Escherichia, Klebsiella, Enterobacter);
  • gleba (Bacillus, Clostridium, Pseudomonas, Proteus, grzyby strzępkowe, promieniowce, Enterobacteriaceae, Enterococcaceae);
  • powietrze (Clostridium, Penicillium, Aspergillus, Alternaria, Rhizopus, Micrococcus, Staphylococcus, Alcaligenes, Bacillus, Rhodotorula, Torulopsis, Candida);
  • personel (gronkowce, mikrokoki, paciorkowce, Bacillus, Lactobacillus, Klebsiella, Enterobacter, drożdże, mycoplazmy, wirusy);
  • surowce (Bacillus, Clostridium, Aspergillus, Penicillium, Rhizopus, Fusarium).;

Określenie parametrów czystości mikrobiologicznej dla obszaru produkcyjnego to kolejny etap podnoszenia poziomu zapewnienia bezpieczeństwa wytwarzania kosmetyku zgodnego z przyjętymi przez producenta kryteriami akceptowalności.

Wymagania zawarte w normie EN ISO 22716 Kosmetyki Dobre Praktyki Produkcji (GMP) są bardzo ogólne i proste. Odnoszą się przede wszystkim do ustanowienia odpowiednich harmonogramów, dotyczących czyszczenia i dezynfekcji oraz stosowanych w firmie środków. Takie ogólne zapisy w wielu wypadkach nie ułatwiają działania producentom. Obszar produkcji kosmetyki białej (m.in. balsamy i płyny do ciała) zwykle dostosowuje się do wymogów przemysłu farmaceutycznego. Jednak większość firm kosmetycznych nadal popełnia błędy, kierując się ogólnie przyjętymi zasadami i nie zdając sobie sprawy, że takie rozwiązania mogą w przyszłości przyczynić się do zanieczyszczenia obszaru produkcji.

Do najczęściej popełnianych przez firmy błędów w ocenie czystości mikrobiologicznej obszaru produkcji należą:

  • brak harmonogramu / planu kontroli czystości obszaru produkcji z wykorzystaniem badań mikrobiologicznych – w obowiązujących wytycznych prawnych nie zapisano, że firmy kosmetyczne powinny monitorować czystość mikrobiologiczną powietrza, powierzchni, urządzeń i pracowników. Częstotliwość tych badań (raz na kwartał / na pół roku) każda firma powinna dostosować do własnych potrzeb i specyfiki wytwarzanego produktu (kosmetyka biała / kolorowa). Nie ulega natomiast wątpliwości, że takie badania powinny być przez firmę wykonywane, gdyż są najlepszym i najskuteczniejszym sposobem weryfikacji czystości i skuteczności dezynfekcji obszaru produkcji;
  • zastosowanie płytek ceramicznych do zabezpieczenia powierzchni ścian i podłóg w obszarze produkcji – większość przedsiębiorców wybiera to rozwiązanie, gdyż zgodnie z wytycznymi normy EN ISO 22716 powierzchnie powinny być łatwe w czyszczeniu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że fugi stanowią bardzo dobre środowisko do rozwoju mikroflory bakteryjnej oraz grzybów i pleśni.
  • Alternatywnym rozwiązaniem jest pomalowanie ścian odpowiednimi, łatwo zmywalnymi farbami.
  • zastosowanie płyt kartonowo-gipsowych w obszarze produkcji – służą one producentom do szybkiego zabudowania nieestetycznych obszarów w firmie. Płyty te bardzo skutecznie chłoną wilgoć i z czasem stają się siedliskiem przede wszystkim grzybów – w ten sposób mogą stanowić niebezpieczeństwo zarówno dla produktu, jak również dla pracowników, narażonych na inhalację zarodnikami grzybów i pleśni;

(…)

Czytany 2100 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 09 lipiec 2018 08:32